Arrow leftArrow right
Titelfoto Eric Larsen
Portret Eric Larsen

Eric Larsen

Poolavonturier, expeditieleider, hondensleegids en hondensleetrainer USA flag
Instagram logo

De poolavonturier, expeditieleider en instructeur Eric Larsen was in de afgelopen 25 jaar in enkele van de meest afgelegen en ongenaakbare streken ter wereld onderweg. Tot op heden heeft Eric meer Noord- en Zuidpoolexpedities ondernomen dan welke andere Amerikaan in het verleden ook. Die lijst omvat de eerste zomerexpeditie naar de Noordpool evenals een wereldrecord-expeditie naar de Zuidpool, de Noordpool en de top van de Mount Everest –- en dat allemaal binnen 365 dagen. In mei 2014 reisden Eric en zijn teamgenoot Ryan Waters zonder uitrusting in slechts 53 dagen van het noordelijke Ellesmere Island naar de geografische Noordpool, wat als gevolg van de klimaatverandering realistisch gezien de laatste Noordpool-expeditie in de geschiedenis zal zijn. Deze reis heeft Discovery Networks wereldwijd uitgezonden. In zijn bekroonde boek „On Thin Ice: An Epic Final Quest into the Melting Arctic“ doet hij uitvoerig verslag van dit avontuur.

Eric's zucht naar avontuur en zijn successen zijn divers: een eerste beklimming van de Himalaya in Nepal, hondenslee-expedities en -wedstrijden, winterse fietstochten, bergoversteken in verschillende takken van sport en nog veel meer. Als ervaren berggids leidt Eric regelmatig „Last Degree“-expedities naar de Noord- en Zuidpool en maakt hij een eenmaandse oversteek van de Groenlandse ijskap. Bovendien leidt hij jaarlijks talrijke trainingscursussen in Minnesota, Colorado en Noorwegen, waarin wordt ingegaan op de eisen aan winterexpedities.

In januari 2021 werd bij Eric de diagnose stadium 3 darmkanker gesteld en na een zware strijd van anderhalf jaar is zijn toestand momenteel stabiel. Momenteel schrijft hij aan een boek, waarin hij zijn „kankerexpeditie“ beschrijft.

Eric heeft zijn hele volwassen leven gewijd aan het delen van zijn liefde voor de natuur met anderen. Als echte leraar wil hij graag mensen kennis laten maken met bepaalde plaatsen en uitdagingen. Eric woont met zijn vrouw Maria en hun twee jonge kinderen Merritt (10) en Ellie (7) in Crested Butte, Colorado. Zijn huidige record niet douchen ligt op 72 dagen.